TURISTIKA

Moravský kras patří mezi nejvýznamnější krasové oblasti ve střední Evropě. Na celém území je známo více než 1100 jeskyní, z nichž je pět přístupných veřejnosti. Punkevní jeskyně jsou známe především možností plavby na podzemní říčce Punkvě spojené s prohlídkou dna propasti Macocha, Kateřinská jeskyně, je zase známá unikátními hůlkovými stalagmity, jeskyně Balcarka bohatou a barevnou krápníkovou výzdobou a Sloupsko-šošůvské jeskyně svými mohutnými chodbami a podzemními propastmi. Asi největším tahákem je však pohled do 138 m hluboké propasti Macocha. Jeskyně Výpustek je nově otevřena pro návštěvníky od roku 2008 s ucelenou historickou expozicí využívání jeskyní člověkem. Návštěvník se nejprve přenese pomocí "stroje času" (světelnou show) o 50 000 roků zpět a postupně prochází celou historií do dneška. Jednotlivé etapy jsou představovány výkladem a exponáty. Počínaje figurínami jeskynního medvěda a lva, kulturou neoliu a příchodu prvních lidí do oblasti Moravského krasu, výzkumné práce od počátku 17 století, průmyslového využití jeskyně i činnosti tří armád v této lokalitě. Moravský kras, však nejsou jen jeskyně.

Návštěvníci
tohoto regionu zde najdou i příjemné a zdravé přírodní prostředí, které je ideální pro celoroční pobyt. Vedle přírodních krás zde objevíte také zajímavé církevní stavby a další historické památky z bohaté historie našich předků. To vše je dokladem toho, že tento region je předurčen k tomu, aby sloužil k načerpání nových sil po náročné práci a jeho návštěvníky obohatil o nová poznání a zážitky. K tomu přispívá i projekt Moravský kras - regionální produkt, realizovaný v regionu MAS Moravský kras, jehož cílem je přiblížit návštěvníkům regionu tradiční výrobky zdejších obyvatel. Více informací o tomto projektu najdete zde. Věříme, že návštěvou našeho regionu nebudete zklamáni.